Manapság alig akad olyan munkahely, ahol a számítógép ne lenne része a mindennapi munkának, mégis kevesen vannak tisztában a képernyő előtti munkavégzés szabályaival. A jogszabályi előírásokat a munkáltatók és a munkavállalók egyaránt félreértelmezik.

A rendelet szerint képernyős munkakörnek számít, ha a munkavállaló a napi munkaidejéből rendszeresen legalább 4 óra hosszat képernyő előtti munkavégzéssel tölt (a 4 órát összességében kell érteni az adott munkanapra vonatkozóan, nem pedig folyamatában). Alapesetben a munkavállaló nem tölthet többet monitor előtt napi 6 óránál.

A munkavállalónak joga van óránként 10 perces szünetet tartani, azaz 10 percig más típusú munkát kell végeznie. Lehet ez akár fénymásolás, irattár rendezés vagy bármi egyéb munka, ami a munkaköréhez köthető, de nem a monitor előtt zajlik.

Üzemorvosi szemvizsgálat – mi az előírás?

Az alábbi esetekben a munkáltatónak kötelessége megszervezni, a képernyős munkakörben dolgozó munkavállalónak pedig kötelessége részt venni üzemorvosi szemészeti vizsgálaton:

A munkakör betöltése előtt – a munkavállaló nem kezdhet el dolgozni az adott munkakörben, amíg a szeme állapota nincs felmérve. Ezt követően két évente. Minden olyan panasz esetén, melynél felmerül, hogy a képernyős munkavégzés okozhatta. Bármely fenti esetben, ha az üzemorvos további kivizsgálást lát szükségesnek, szakorvosi vizsgálatra küldi tovább a munkavállalót.

Tévhit, hogy a munkáltató minden esetben köteles megtéríteni a szemüvegvásárlást a képernyős munkakörű munkavállalója részére.

Amennyiben az üzemorvosi vizsgálat megállapítja, hogy a dolgozó általános szemüvege megfelelő a képernyős munkavégzéshez is, a munkáltatónak nem kell kifizetni a szemüveg költségét.

Ha a képernyős munkavégzéshez speciális szemüvegre van szüksége a dolgozónak, a munkáltató akkor sem köteles kifizetni a legújabb divat szerinti szemüveg borsos árát. Csak a munkaszemüveg elkészítéséhez minimálisan szükséges összeget köteles a munkáltató magára vállalni.

Cseh Máté
Tűz- és Munkavédelmi Szakember
LINOAR Kft.