Miklósi Lili munkatársunk tapasztalata:

A munkám során sokféle területen dolgozom, így sokféle veszéllyel is találkozom. Egyszerűnek tűnhet egy olyan munkaterület, mint a takarítás, de itt is számolni szükséges a balesetek bekövetkezésével, éppen ezért a megelőzésre kell törekednünk.

Pl.: Felsővezeték alatt történő munkavégzés (szélvédő mosás) esetén, fontos az alapvető munkabiztonsági előírásokon túl, a speciális szabályok betartása és a kockázatok (áramütés, zuhanás veszélye) figyelembevétele.

A mozdony szélvédőjének takarítása során, egy speciálisan a tevékenységre kialakított teleszkópos tisztító eszközt használnak.

A munkavégzés előkészítése alkalmával figyelembe kell venni pl. a felső vezetékek magasságát/pozícióját is, különös tekintettel arra, hogy egyes járművek meghaladhatják a 4 méteres magasságot, így a munkavégzés tere és pozíciója jelentősen változik. A veszélyek és ártalmak is az előzőkhöz igazodnak, mely visszahathat a munkavégzés és a tevékenység előkészítésére és visszaellenőrzésére.

Annak érdekében, hogy elfogadható mértékűre csökkentsük a kockázatokat, megelőző intézkedéseket szükséges tenni, ilyen pl.: a munkaeszközök helyes megválasztása és egyedi munkaeszközök kialakítása.