Az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve 2024. június 19. (szerda) 00.00 órától 2024. június 22. (szombat) 24.00 óráig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki.

Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri, vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot. A magas napi átlaghőmérséklet és az időnként extrém magas UV sugárzási szint miatti balesetek, megbetegedések elkerülése érdekében az alábbi intézkedéseket kell megtenni, illetve betartani:

• A hőségriadó alatt általánosságban kerülni kell a szabadtéren és szabadtéren magasban végzett munkavégzést.
• A szabadban végzett munkákat fel kell függeszteni 11:00-15:00 óráig tartó időszakban.
• A szabadban, indokolt esetben történő munkavégzés esetében azt úgy kell megszervezni, hogy 11.00 és 15.00 között napon, folyamatosan ne végezzenek munkát az emberek. Munkaszervezéssel kell biztosítani, hogy a munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra. A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók.
• A területi vezetők felelőssége, hogy biztosítsák területükön, hogy az alkalmazottak rendszeresen, hűvös helyen tudjanak munkaközi pihenőket tartani. (Óránként legfeljebb 15 perc!)
• Szabadban munkát végzők részére ivóvízhez való hozzáférést biztosítani kell.
A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadékveszteség pótlására védőitalt, megfelelő hőmérsékletű (14-16 °C-os) ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartásával. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak – kb. 15-20 percenként egy pohárnyi hideg ivóvizet akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat – és kerüljék a kávé, a magas koffein és cukortartalmú italok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet.
Király Petra
Munka- és tűzvédelmi előadó