Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján, az elkövetkező napokban várható hőhullámra tekintettel az Országos Tisztifőorvos az ország egész területére vonatkozóan, 2022. június 27-én 0:00-tól 2022. június 30-án 24:00-ig, III. fokú hőségriasztást adott ki.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Munkavédelmi Főosztálya felhívja valamennyi munkáltató figyelmét a hőségben végzett munka veszélyeire, valamint a munkavállalók egészségének és biztonságának védelme érdekében szükséges megelőző intézkedések megtételére.

A nyári kánikula még a legerősebb szervezetet is megviseli és nagyban rontja a munkavégzést. Munkáltatóként nem csak a biológiai vonatkozásával kell tisztában lennünk, hanem a munkavédelmi szabályokkal is.

Mi az a hőségriasztás?
A hőségriasztás figyelmeztetést minden országban a kijelölt hatóságok adják ki olyan esetben amikor az átlagosnál magasabb hőmérsékleti értékek vagy középhőmérsékleti értékek a megszokottnál magasabb értéket mutatnak. Magyarországon a hőségriasztást a Meterológiai szolgálatok és a Katasztrófavédelmi Igazgatóságok illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ adhat ki.

A hőségriasztás fokozatai:
1. szint:
A magas hőmérsékletre vonatkozó figyelmeztetés első szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 25 és 27 fok között várható.
2. szint:
Második szintű figyelmeztetést adunk ki, ha a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 27 és 29 fok között várható.
3. szint:
A hőségre vonatkozó figyelmeztetés legmagasabb szintjén a napi középhőmérséklet legalább egy átlagos magyarországi megyének megfelelő területen (legalább egy napig) 29 fok fölött várható.
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Milyen szabályok vonatkoznak a cégekre, munkavállalókat foglalkoztató vállalkozókra?

A munkavállaló fizikai, szellemi teljesítő képességét, biztonságos és egészséget nem veszélyeztető munkavégzését nagymértékben befolyásolja a munkakörnyezetének a klímája. A kánikulai meleg általában mindenkire kedvezőtlenül hat, de fokozottan megterheli a fizikai munkát végzők szervezetét is.
A nagy meleg káros hatásai ájulást, napszúrást, kimerülést, hőgutát okozhatnak, hozzájárulhatnak a balesetveszélyes helyzetek kialakulásához is.
A napszúrás: a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzástól alakul ki. Az erős napsugárzás agyi vérbőséget okoz, melynek főbb tünetei: kábultság, fejfájás, szédülés, tudatzavar, eszméletlenség (koponyaűri nyomásfokozódáskor), hányinger, hányás és a bőr napégéses gyulladása, kiütések megjelenése. Enyhe esetben a beteg hűvös helyen történő elhelyezése, hűvös borogatása, súlyosabb állapotban kórházi megfigyelés szükséges. Súlyos esetben a napszúrás akár halálhoz is vezethet
A hőkimerülés: meleg környezetben végzett tartós nehéz fizikai munka és elégtelen sóbevitel következménye. Tünetei: forró, vörös, verejtékes bőr, láz, feszítő fejfájás, szédülés, szemkáprázás, szapora pulzus, zavartság. Ha a verejtékezés megszűnik, hőgutává súlyosbodhat.
A hőguta: a hőszabályozás elégtelensége miatt létrejött életveszélyes állapot. A verejtékezés megszűnik, a szervezet nem képes a felesleges hőmennyiséget leadni, emiatt a testhőmérséklet megemelkedik (sok esetben több mint 40 °C fok fölé). Főbb tünetei: a testhőmérséklet hirtelen emelkedése, sápadt, forró és száraz bőr vagy intenzív verejtékezés, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, szabálytalan légzés, tüdővizenyő, görcsök stb. Emellett hányás, hasmenés, vizelés hiánya, kiszáradás is tapasztalható. Az érintett eszméletlen is lehet, orvosi kezelés nélkül akár halálhoz is vezethet.

Mikortól lép életbe a munkavédelmi szabály?
1. A nyári hőség idejére vonatkozó szabályok akkor lépnek érvénybe, ha a munkahelyi klíma a 24 °C (K) EH értéket meghaladja.
2. A szabályokat minden esetben alkalmazni kell III. fokú hőségriadó elrendelése esetén.
Hogyan kell érteni a 24 Celsius fokot?
A 24 °C (K) EH hőmérsékleti érték (komplex levegőkörnyezeti mutatószám/klímaindex) megállapításakor, az adott hely léghőmérsékletén kívül, figyelembe kell venni a levegő relatív nedvességtartalmát, a légsebességet, és a hősugárzást is. A hőségriasztást az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár adja ki.

A munkavállalók, különösen a szabadban dolgozók számára nagy kockázatot jelenthetnek a szélsőséges időjárási viszonyok a szükséges megelőző intézkedések hiányában.

Főbb ajánlások hőségriasztás esetén

Folyadékpótlás:
• Ha a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 Celsius fokot akkor kötelező a védőital biztosítása a dolgozóknak.
• A munkavállalók igénye szerinti mennyiségben, a folyadék veszteség pótlására védőitalt, legalább 14-16 °C hőmérsékletű ivóvizet kell biztosítani a higiénés követelmények betartása mellett. Ösztönözni kell a dolgozókat arra, hogy sok vizet fogyasszanak akkor is, ha nem érzik szomjasnak magukat – és kerüljék az alkohol, a kávé, a tea és a koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását, amelyek dehidratálhatják a szervezetet, csökkentik folyadékmegtartó képességét.

A szabályozásokon túl számos ajánlás is van, amit érdemes betartani.
• Bármilyen munkaruházat van szabályban érdemes biztosítani (ha a munkakör megengedi) a könnyű világos színű, lazán viselhető ruházat viselését.
• Zárt munkahely esetén érdemes átvizsgálni a szellőző berendezéseket és légkondícionálókat, hogy megfelelően működjenek.
• Zárt munkahely esetén rendszeresen szellőztessenek és ha megoldható használjanak légkondícionáló berendezést.
• A szabad térben dolgozóknál érdemes úgy beosztani a dolgozókat, hogy felváltva menjenek a napfényre.

Munkaszervezés:
a munkavégzés során rendszeresen kerüljön pihenőidő beiktatásra:
• 28,5 Celsius foknál a nehéz fizikai munkát végzők 15 perc pihenőidőt kapnak óránként.
• 30,5 Celsius foknál közepesen nehéz fizikai munkát végzők óránként 15 perc pihenőidőt kapnak. A nehéz fizikai munkát végzők már fél órát pihenhetnek.
• 31,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők 30 perc pihenőidőt kapnak óránként a nehéz fizikai munka esetében 45 perc jár.
• 32,5 Celsius foknál a közepesen nehéz fizikai munkát végzők is 45 perc pihenőidőt kapnak óránként.
• 32,5 Celsius foknál magasabb hőmérséklet esetén már hővédő ruha is kötelező.
A pihenőidőt lehetőleg a környezethez képest hűvösebb, árnyékos helyen, megfelelő ülőalkalmatossággal ellátott körülmények között töltsék el a dolgozók. Ahol lehetséges, a szabadtéri munkaterületet árnyékolni kell. A fém-, üveg felületekről visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni. A tűző napon felmelegedett tárgyak, munkaeszközök érintéséből adódó balesetveszélyes helyzetek megelőzésére is gondolni kell.

Hőségriadó esetén a munkavégzés szabályai szabadtéri munkavégzés esetén:
Figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva, rövid ideig tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban lehetőség szerint hűvösebb, árnyékos munkahelyen folyjon a munka.

Fel kell készíteni az elsősegélynyújtásra kijelölt dolgozókat arra is, hogy felismerjék és kezelni tudják a hőség okozta igénybevétel, a hőguta tüneteit (kifejezetten kipirosodott és forró arc, szapora szívverés, fejfájás, hányinger, rosszullét, súlyosabb esetben ájulás, eszméletvesztés stb.), szükség esetén a munkát azonnal hagyják abba, keressék fel a pihenőhelyet, részesüljenek elsősegélynyújtásban vagy orvosi ellátásban.

Munkavédelmi oktatás keretében ismertetni kell a munkavállalókkal a veszélyeket és ellenük való védekezés módját, a biztonságos munkavégzés szabályait.

Király Petra
Munka-és Tűzvédelmi Szakember
Emelőgép Ügyintéző