Földünkön a környezetszennyezés enyhítésére leginkább a műanyag felhasználás redukálása kerül középpontba, viszont máshol is akad tennivaló. A betonhasználat és a mixerek mosási helyének kiválasztásának hanyagságával számottevően növekszik a talajszennyezés mértéke.
Az építőipari munkák során a betonozási munkák elvégeztével, a legtöbb helyen a terület üres, felhasználatlan részén tisztítják ki a mixerek belsejét. Ezt általában víz és nagyobb kövek/kavicsok segítségével végzik. A betonszállító mixerek így utaznak vissza az újabb adag szállítmányért. Ezzel az a gond, hogy a kiöntött anyag
környezetkárosító hatással bír a talajban és annak felszínén.

A kárelhárítás ebben az esetben, csak talaj kitermelésével oldható meg magas kezelési költségekkel. Mixermosó-hely kialakításának már az is megfelel, ha a talajban kiásott gödröt fóliákkal szeparálunk el a talajtól ügyelve arra, hogy sehol ne tudjon kiszivárogni, aztán az ide kiöntött és idővel megszilárdult betont újra felhasználjuk. Csak pár helyen látni ilyet, de már ez is előrelépésnek minősül. A legjobb módszer, ha mixermosó berendezéseket használnak. A berendezéssel eltekinthetnénk a környezetszennyezéstől és a újrahasznosíthatnánk a beton alkotórészeit.
Holtner Milán
Munka- és Tűzvédelmi Szakember

A betonkeverők/mixerek tisztítási helyének a jelentősége
A betonkeverők/mixerek tisztítási helyének a jelentősége