ÁLTALÁNOS JELLEMZÉSÜK

A Legionellaceae baktérium-család első tagja az 1976-os philadelphia-i American Legion összejövetel során kialakult tüdőgyulladás-járvány kórokozójaként került felfedezésre, és magáról az összejövetelről kapta a baktérium család a nevét. A csoport legismertebb tagja a legionella pneumophila (LP), mely az emberen jelentkező legionellacea család tagjai által okozott betegségek 95%-ért tehető felelőssé. Jelenleg a csoport több mint 50 genetikailag elkülöníthető tagból áll, és ezek 50%-a lehet humán patogén. A baktériumok természetes élőhelye a víz, és a jelenlétükhöz, számukhoz képest csak elvétve okoznak emberi megbetegedést.

Legionella a munkahelyi környezetben

ELŐFORDULÁSUK

A Legionella baktériumok gyakoriak, és a környezeti vízforrásokban – folyókban, tavakban és tározókban – alacsony csíraszámban szinte mindig megtalálhatóak. A mikroorganizmusok a természetes forrásból olyan helyekre is bejutnak, amelyek mesterséges rezervoárt képeznek számukra (városi csatornázott víz, magánházak vízrendszere stb.). Szaporodásukat a 20 – 45 ºC-os vízhőmérséklet segíti elő. 20 ºC alatt nem szaporodnak, és 60 ºC felett elpusztulnak. Hideg vízben azonban nyugvó fázisban megmaradhatnak, és amikor a víz hőmérséklete eléri a megfelelőszintet, újra szaporodni kezdenek. A Legionella baktériumok a szaporodáshoz tápanyagot is igényelnek, és ennek forrásául szolgálhatnak a vízrendszerben rendszerint megtalálható organizmusok (algák, amőbák és egyéb baktériumok). A vízrendszerben levő üledék, iszap, vízkő, rozsda és egyéb anyagok a biofilmekkel együtt fontos szerepet játszanak a Legionella baktériumok megtelepedésében, és a szaporodásukhoz szükséges kedvezőfeltételek biztosításában.

HOL KÉPESEK SZAPORODNI A LEGIONELLA BAKTÉRIUMOK?

 • hideg- és melegvizes tartályokban,
 • 20°C és 45°C közötti hőmérsékletű meleg vízben,
 • olyan vezetékekben, ahol lassú a vízáramlás vagy pang a víz
 • zuhanyokat, csapokat ellátó vízvezetékek és tartályok belsőfelszínén képződő lerakódásokban (biofilmben) és szennyeződésekben,
 • alátétek és tömítések gumi- és természetes rostjain,
 • vízmelegítőkben és melegvíztároló tartályokban,
 • a vízvezetékekben, zuhanyokban, és csapokban lévő vízkő-lerakódásokban.

MEGBETEGEDÉS, TÜNETEK

A Legionella pneumophila által okozott, súlyos betegség influenzaszerű tünetekkel jár, és más szervrendszerekre is kiterjedhet (láz, köhögés, fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak, hasmenés). Ettől a kórképtől eltérő módon folyik le a Pontiac-láz, influenzaszerűen, de tüdőgyulladás nélkül, és pár nap múlva spontán gyógyul. Gyakrabban betegszenek meg az egészségkárosodott, gyenge ellenálló képességű és dohányzó személyek.

A fertőzött személyek többsége tünetmentesen, vagy minimális és jellegtelen tünetek kíséretében vészeli át a megbetegedést, valójában a lezajlott legionella infekcióra a szerológiai lelet enged következtetni – ezekben az esetekben valószínűleg a fertőzés során alacsony volt a bejutó baktériumok száma. A legionella alacsony patogenitása miatt magas csíraszám szükséges a komoly tünetekkel járó megbetegedés kialakulásához.

A KÓROKOZÓ TERJEDÉSI MÓDJA

A betegség a Legionella baktériumokat aeroszol formájában tartalmazó levegő belégzését követően alakulhat ki. A baktériumokat tartalmazó vízből szabad szemmel nem látható apró cseppecskékből álló aeroszol képződhet, például víz permetezésekor, levegő vízbe buborékoltatásával, vagy amikor a víz kemény felszínnek ütközik. Minél kisebbek a cseppecskék, annál veszélyesebbek. Az 5 μm-nél kisebb átmérőjű cseppecskék könnyebben elérik az alsó légutakat. A kórokozó emberről emberre nem terjed.

KOCKÁZATOS TERÜLETEK

A Legionella intracelluláris organizmus, a vizes élőhelyén általában valamilyen vízben élő egysejtű, leggyakrabban amőba-féle biztosítja az optimális életkörülményeket. Igen gyakran kimutatható a civilizált életvitel környezetében előforduló kondenzvizekben, úgymint víztároló tartályokban, légkondicionáló és hűtő/fűtő rendszerek kondenzvíz tartályaiban, fürdőkben, tusolóban, szökőkutakban, vízpermetező eszközökben, de előfordulhatnak vízhűtéssel működő eszközök tárolóiban, így például fogászati fúrókban, de akár a gőzöléses vasalók víztárolóiban is. A Legionella számára az az optimális, ha a víz hőmérséklete +20 és +55 °C között mozog.

A fertőzés akkor következik be, ha valaki Leginellával fertőzött porlasztott vizet lélegzik be.

Emiatt a következő helyek tekinthetők a fertőzésveszély szempontjából kockázatosnak:

 • zuhanyzók hotelekben, kórházakban, idősek otthonában; uszodák és egyéb sportlétesítmények
 • élményfürdők és úszómedencék élményelemekkel
 • klímaberendezés nedves gázmosóval
 • hűtőtornyok
 • olyan területek, ahol hűtés vagy nedvesítés céljából vizet permeteznek (pl. hűtőfolyadék/kenés fémforgácsoláskor, szénpor nedvesítése folyóvízzel)

A FERTŐZÉS/BETEGSÉG KIALAKULÁSA

A legionárius betegség ismert rizikófaktorai a magasabb életkor (>50 év), a férfi nem, immunhiányos állapot, idült alapbetegség, valamint az erős dohányzás.

Az idősebbek fogékonyabbak a Legionella-fertőzésre, jobban ki vannak téve légkondicionálókból vagy kórokozóval szennyezett vízrendszerekből származó fokozott Legionella expozíciónak, amellyel szemben kisebb rezisztenciával rendelkeznek, mint a fiatal felnőttek. A diagnózis felállítását és a terápia megkezdését néha megnehezíti, hogy a betegek csak későn fordulnak orvoshoz.

HATÉKONY SZABÁLYOZÓ INTÉZKEDÉSEK

A következő intézkedések és módszerek bizonyítottan hatékony és költség-takarékos megoldást jelentenek a Legionella elpusztítására és megelőzésére:

Ilyen intézkedések lehetnek a csővezetékek és fittingek megfelelő kialakítása, rendszeres karbantartás, megfelelő szabályozás a rendszerben.

Kezelés alkalmazása, melyhez ózont, klór-dioxidot vagy egyéb biocideket, klórtartalmú vegyszereket lehet alkalmazni. Magas vízhőmérséklet (> 70 °C), hősokk alkalmazása pusztító hatással bír a Legionellákra.

LEGIONELLA VIZSGÁLAT

Mintát csak szakképzett személy vegyen, és azt csak Legionella baktérium vizsgálatára akkreditált vízlaboratórium vizsgálhatja. A negatív eredmény nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott hely Legionella baktériumtól vagy a fertőzés veszélyétől mentes.

JOGSZABÁLYI HÁTTÉR

49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról.

Az érintett létesítményeknek kockázatelemzést kell készíteniük. A munkavállalókat oktatásban kell részesíteni a Legionella baktérium expozíció azonosított kockázatáról és azokról az eljárásokról, melyek a kockázat kezelését szolgálják.

Rókás István
Munkavédelmi technikus