Az illegális és helytelen hulladékgyűjtés súlyos környezeti problémát jelent, amely károsítja természeti környezetünket. A 2012. évi CLXXXV. törvény a hulladékról szigorú szabályokat állapít meg a hulladékkezelésre, de még mindig sok illegális hulladéklerakó és szemétégetés létezik. Az illegális hulladéklerakók, illegális szemétégetés és illegális hulladékexport mind fenyegetést jelentenek a környezetre és a közösségre.
Az egyszerű, de hatékony megoldás a helyes hulladékkezelésre való felvilágosítás és az ezzel kapcsolatos felelős magatartás ösztönzése. Fontos informálni az embereket a hulladékgyűjtés és -elhelyezés helyes módjairól, valamint büntetni az illegális hulladéklehelyezést. Az önkormányzatoknak is növelniük szükséges a hulladékgyűjtő konténerek számát, és könnyen hozzáférhető gyűjtőpontokat kell létrehozniuk.
Az illegális hulladékgyűjtés elleni harc az összefogásról és az oktatásról szól. Az együttműködés által képesek vagyunk megvédeni környezetünket és közösségünket a helytelen hulladékkezelés káros hatásaitól.
Timár Dávid
Környezetmérnök
LINOAR KFT.